
HAC KAVRAMALARI
Hac niyet edilerek ve ihrama girilerek baÅŸlar. İhram, haccın dışında helal olan bazı iÅŸ ve davranışların hac sırasında yasak olmasıdır. Hacılar bu yasaklara ihram elbisesi adı verilen özel bir giysiyi giyerek baÅŸlar. İhram elbisesi en son “Mikat yerleri” adı verilen bölgelerden geçmeden giyilmiÅŸ olmalıdır. Erkekler için iki parçalı bir elbise, hanımlar için örtünmeye uygun sade bir elbisedir. Hacıların hep birlikte söyledikleri “Telbiye” ihramla baÅŸlar. İhrama girmek haccın ÅŸartı yani dışındaki farzlarındadır.
Mikat
İhrama girme yeri ve zamanı demektir. Mekke çevresinde, çeÅŸitli bölge ve ülkelerden hacca gelenlerin ihrama girecekleri özel yerleri ifade eder. Bir kimsenin, hac veya umre için mikatları ihramsız geçmesi caiz olmaz. Ancak mikat yerinden önce ihrama girilebilir. Mekke’de oturanların hac için ihrama girme yeri yine Mekke’dir. Türkiye, Suriye, Mısır, Fas ve Avrupa tarafından deniz yoluyla gelenlerin mikatı Cuhfe’dir. Cuhfe ile Mekke arası yaklaşık 187 km.dir.
Vakfe
Durmak, beklemek demektir. Kurban Bayramı’nın arefe günü, öÄŸle vaktinde Kurban Bayramı’nın birinci günü ÅŸafak sökünceye kadar Arafat Dağı’nda kısa bir süre de olsa durmaktır. Vakfe farzdır.
​
Tavaf
Sözlükte ziyaret etmek, bir ÅŸeyin etrafını dolaÅŸmak anlamlarına gelir. Kabe’nin etrafında bir kez dolaÅŸmaya “ÅŸavt” denir. Kabe’yi yedi defa dolaÅŸmakla bir tavaf tamamlanmış olur. Tavaf haccın farzlarındandır.
​
Üç çeÅŸit tavaf vardır:
1. Kudüm Tavafı: Mekke’ye yeni girenlerin yaptıkları tavaftır. Bu tavafı yapmak sünnettir.
​
2. Ziyaret Tavafı: Haccın farzı olan tavaftır. Bayramın ilk üç gününden birinde yapılabilir. Bu tavaf olmadan hac tamamlanmış olmaz.
​
3. Veda Tavafı: Mina’dan Mekke’ye inildiÄŸinde yapılan vacip tavaftır.
​
Tavafa, Kabe’nin Haceru’l-Esved köÅŸesinden, Kabe sola alınarak baÅŸlanır. Her ÅŸavt başında Hacerü’l-Esved selamlanır.
​
Hacerü’l-Esved
Siyah taÅŸ demektir. Kabe’nin doÄŸu köÅŸesinde bulunan, esmer, parlak bir taÅŸtır. İbrahim ve İsmail (a.s.) tarafından Kabe inÅŸa edilirken Ebu Kubeys Dağı’ndan getirilmiÅŸtir. Kabe’nin doÄŸu köÅŸesine, tavafa baÅŸlangıç iÅŸareti olarak konulmuÅŸtur. Peygamberimiz tarafından deÄŸer verildiÄŸi için biz Müslümanlar tarafından da deÄŸerli kabul edilir.
​
Sa'y
​
Safa ile Merve tepeleri arasındaki hızlı yürüyüÅŸün adıdır. Hanefilere göre vaciptir. Haccın vaciplerini terk etmek, ceza kurbanı gerektirir. Hanefilerin dışındakilerde rukündür. Sa’y, Safa’dan baÅŸlanıp Merve’de bitirilir. Her gidiÅŸ bir ÅŸavttır. Dört gidiÅŸ, üç dönüÅŸ olmak üzere yedi ÅŸavttan oluÅŸur. Tavaftan sonra yapılması gerekir.